De Venge Vias Disc: het schijfremmenkanon van Elia Viviani

De 101ste Giro d'Italia is klaar in Israël en vertrekt naar Sicilië voor het vervolg van de ronde in Italië. Viviani scoorde met zijn Venge Vias Disc 2 uit 2 bij de sprintetappes en wat is nou extra bijzonder: het waren de eerste overwinningen in de Giro op een fiets met schijfremmen.

De Venge Vias is er nu al een tijdje en ongetwijfeld is het (een van) de snelste fiets ter wereld. Het eerste jaar werd de Venge Vias, de opvolger van de Venge, geïntroduceerd met velgremmen, maar het jaar daarop werd de hele serie vervangen met schijfremmen op elk model. Bij de Venge Vias zijn alle overbodige onderdelen verstopt. Elke kabel loopt binnendoor het stuur, de voorbouw, voorvork en het frame. Alleen als de remkabels naar de remklauw moeten komen ze pas te voorschijn voor 2 cm. Het resultaat is een fiets die ongelooflijk strak is afgewerkt en supersnel door de lucht snijdt. En de uitgekiende geometrie van Specialized doet de rest door het RiderFirst Engineered-concept in combinatie met de topkwaliteit die elke Specialized fiets in zijn DNA heeft, zodat elke fiets in elke maat aan de verwachte prestaties voldoet.

We horen je al denken van: 'Ja, maar dat hoor ik bij elke fabrikant met een aerodynamische fiets.' Nou, wacht maar totdat je op de Vias Disc hebt gereden, want het is een vuurpijl op wielen. Naast de aerodynamica heeft deze fiets met schijfremmen ook steekassen en dat is de stijfheid alleen maar ten goede gekomen. Doordat de wielen nu niet om zo'n lullig dun snelsluitertje vallen maar om een dikkere steekas is de stijfheid tussen de wielen en het frame sterk verbeterd en voelt het bij uiterste krachtinspanning veel strakker aan, alsof het vroeger slap was zo verschilt het. Hierdoor is de acceleratie verbeterd naast dat de remkracht verbeterd was ten opzichte van de klassieke velgremmen.

De Venge Vias Disc van Viviani is afgemonteerd met de nieuwe Dura-Ace 9170 groepset van Shimano. De wielen zijn in deze etappe de Roval CLX 64 Disc modellen van het eigen merk van Specialized en alle lagers zijn dan ook van Ceramicspeed voor extra duurzaamheid en minder rolweerstand. Viviani gebruikt voor een extra diepe zit het S-Works Aerofly-stuur van Specialized zonder verhoging, die op de consumentenfietsen standaard zitten omdat wij niet zo diep kunnen/willen of hoeven te zitten zoals de profs meestal, en de afwerking in de vorm van de bidonhouders komt bij Tacx vandaan met de nieuwe Ciro-modellen.

Gaat Viviani nog meer etappe's winnen? Schrijf hem in ieder geval maar op als de topfavoriet voor de rest van de ronde, net als Sam Bennett met zijn Venge Vias of Jacub Mareczko van Wilier Selle Italia met zijn snelle Wilier Cento10 Air. Die laatste zal later deze Giro ook nog wel worden belicht. En wil je zelf nou zo'n dikke Venge Vias? De blauwe die tussen de foto's staat zal dan alvast helpen met het verliefd worden op deze fiets.

Foto: Tim de Waele en QuickStep cyclingteam.


Reacties

Note: HTML is not translated!
 
 

Nieuws gerelateerde Producten

..

€0,00 Ex Tax: €0,00

..

€0,00 Ex Tax: €0,00

..

€0,00 Ex Tax: €0,00